:: S E L S E M A ::

arrgghhh~~
sakitnya hidung aku..huhuhu
seksanya hidup kalo kna virus BURUNG  SELSEMA ni...
mood na buat keje pon tadak dah..
what should i do??
ubat da mkn..
tp smlm la..arini lupa nak bawa.
so balik kje kang la makan ubat...
hope next week keadaan aku dah back no normal...


cenggini lah keadaan aku ketika ini..sobsobsob...sgt susah hati taw !
hidung dah merah2 + sakit = x selesa

selsema
disebabkan oleh virus.terutamanya di bahagian pernafasan ( makna kata skng aku dlm keadaan terkena virus! ). virus yg paling kerap menyebabkan selsema ialah rhinovirus. ia menjangkiti melalui sentuhan. ia juga berterbangan melalui udara sperti udara bila pesakit itu bersin @ batuk...pasni kena pkai facemask la kan kan kan..=)

tanda-tanda cat selsema
  • sakit tekak
  • sakit kepala & sakit badan
  • mata berair
  • demam
  • hidung berair
  • hidung tersumbat
rawatan

selalunya ia akan baik sendiri dlm masa smggu oke !  ( ouh..sgguh lama..)..apa yg penting ialah rehat yg secukupnya dan pengambilan air yg bnyk..
doakan sy cepat sembuh ya~~ =)

sekian..

2 comments:

:: S E L S E M A ::

arrgghhh~~
sakitnya hidung aku..huhuhu
seksanya hidup kalo kna virus BURUNG  SELSEMA ni...
mood na buat keje pon tadak dah..
what should i do??
ubat da mkn..
tp smlm la..arini lupa nak bawa.
so balik kje kang la makan ubat...
hope next week keadaan aku dah back no normal...


cenggini lah keadaan aku ketika ini..sobsobsob...sgt susah hati taw !
hidung dah merah2 + sakit = x selesa

selsema
disebabkan oleh virus.terutamanya di bahagian pernafasan ( makna kata skng aku dlm keadaan terkena virus! ). virus yg paling kerap menyebabkan selsema ialah rhinovirus. ia menjangkiti melalui sentuhan. ia juga berterbangan melalui udara sperti udara bila pesakit itu bersin @ batuk...pasni kena pkai facemask la kan kan kan..=)

tanda-tanda cat selsema
  • sakit tekak
  • sakit kepala & sakit badan
  • mata berair
  • demam
  • hidung berair
  • hidung tersumbat
rawatan

selalunya ia akan baik sendiri dlm masa smggu oke !  ( ouh..sgguh lama..)..apa yg penting ialah rehat yg secukupnya dan pengambilan air yg bnyk..
doakan sy cepat sembuh ya~~ =)

sekian..

2 comments: